Comerços amb més de 200 anys amb la persiana apujada

cereriasubira Actualitat, Recull de premsa

Article a El País.cat sobre els pocs comerços a Catalunya, que resistim el pas dels anys i portem més de dos segles d’activitat.

Fer 100 anys no és fàcil, però arribar als 200 anys és un repte de més abast del qual poden presumir molt pocs. Negocis tan longeus com la Cereria Subirà. Sota d’una majestuosa escala premodernista, dues senyores s’apropen al taulell i demanen un ciri de bateig. És temps de celebracions religioses i sembla que aquesta primavera sí que n’hi haurà. No han anat a una cereria qualsevol, sinó a la més antiga de Barcelona, oberta el 1761 al barri Gòtic per Francesc Galí. Ha passat per tres famílies en 260 anys despatxant espelmes i derivats. Després d’un incendi el 1969, l’obrador de la rebotiga es va traslladar a Sentmenat.

MAR ROCABERT MALTAS

Com a tots els sectors, amb els anys les necessitats i tendències han canviat. El que ens ha permès mantenir la cereria, ha sigut la manera de reinventar el negoci de la cera, fa 50 anys enfocat majoritàriament en l’àmbit litúrgic, cap a l’ambit de la decoració i confort a la llar. Una de les noves tendències, és el client que busca materials a granel per aprendre a fer les seves pròpies espelmes.

La varietat d’espelmes en aquesta botiga no té comparació. Potser només a les altres dues cereries que queden a la ciutat, que va arribar a tenir-ne un centenar. Pilar Subirà, la propietària actual, explica que l’ús d’espelmes per a cerimònies religioses ha baixat, però ha arribat un nou client que vol donar confort a la llar. És una tendència dels països del nord d’Europa que ha augmentat amb el confinament per la pandèmia i n’hi ha que fins i tot volen fer-se les seves pròpies espelmes. De decoració per a interiors i exteriors, perfumades, amb mil i una formes o decoratives per a pastissos omplen les prestatgeries d’aquesta botiga, que va ser dissenyada per a un comerç de roba, La Argentina. El 1850 va passar a allotjar la cereria Subirà, que continua allà, a la Baixada de la Llibreteria, convertida en un símbol de la Barcelona antiga.

Pots veure la notícia completa en aquest enllaç.

Comparteix